Over Ons

App een Oma is een project van Estis Design. Tijdens een bezoek aan een verzorgingstehuis kwamen we er achter dat veel ouderen eenzaam zijn. Daar moet toch iets aan te doen zijn, dachten we. Na veel nadenken, onderzoeken en praten met betrokkenen kwamen we erachter dat een van de barrières te maken heeft met communicatie. Fysieke communicatie is vaak lastig omdat je ouderen nu eenmaal minder mobiel worden naarmate de tijd vordert. Maar daarnaast wordt communicatie op afstand ook lastiger, want hoewel steeds meer ouderen begrijpen hoe nieuwe communicatiemiddelen werken vinden velen het toch vervelend of lastig. Jongeren hebben op hun beurt weer meer moeite met de traditionele manieren van communicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een brief. Het kan wel, maar een vloeiende brievenwisseling zal er niet snel van komen. Zonde! Niet alleen omdat opa of oma maar alleen zit, maar ook omdat iedereen veel kan leren van iemand die soms al bijna een eeuw van het leven heeft kunnen genieten. Met de PenPal overbruggen wij de kloof tussen jong en oud. We willen een stukje eenzaamheid onder ouderen oplossen en met de PenPal zetten we de eerste stap naar het vormen van betekenisvolle contacten!

Op dit moment hebben we een operationeel demonstratiemodel en zijn we bezig om op basis van wat we hiervan hebben geleerd een verbeterde versie te maken waar we mee kunnen testen in een verzorgingstehuis om te kijken hoe de service in de praktijk wordt gebruikt. Als de test een succes is willen we op basis daarvan kijken of we het project kunnen uitbreiden naar meer zorginstellingen.

Estis Design

In de ontwikkeling van App een Oma gebruiken we de ervaring die we hebben opgedaan binnen Estis Design, ons ontwerpbureau waar we de afgelopen jaren verschillende productontwerp-opdrachten hebben gedaan, met veel aandacht voor gebruikers en maatschappelijke & technologische ontwikkelingen

Samenwerkingen

In de ontwikkeling van App een Oma hebben we veel hulp gehad van verschillende organisaties. De Universiteit Twente en Nedap hebben ons geholpen met begeleiding, advies en technische hulp. Daarnaast komen we af en toe langs bij wooninstelling de Posten om met ouderen te praten en hebben we hier veel informatie over de doelgroep gekregen. Via Mind the Step en 4TU is het gelukt om een eerste prototype te realiseren en te demonstreren op de Dutch Design Week. Daarnaast hebben we onder andere media-aandacht gekregen van RTL-Z, AVROTROS en de NOS. In juni 2018 hebben we de eerste prijs gewonnen tijdens de University of Twente Entrepreneurial Challenge.